logo
Zoeken:

Paul Kool exposeert in de keunstrûte fan Littenseradiel op zaterdag 21 en zondat 22 mei met Franse aquarellen en potloodschetsen van dorpen in de nabije omgeving  in het dorpshuis van Kubaard. Bezoekers mogen zelf ook even een schets maken aan de hand van wat fotomateriaal.

 Heerlijke potloodschetsen van dorpsvergezichten. De skyline van bijvoorbeeld Tsjom. Die heb ik al een keer getekend van de Franeker kant. Toen nog zonder nieuwbouwwijk. Baard tekende ik als kerstkaart voor de Maretakmerke; een sukses. Ik hoop het werk in mooie brede een beetje platte passepartouts te kunnen inlijsten, zodat er  brede panorama-achtige landschapschetsen ontstaan.

Terug naar Lytsewierrum; een dorp waar ik vaak zit te schilderen. De weg van Rien naar Greatewierrum loop om het dorpje heen. Zo kun je steeds bij een bepaalde zonnestand de iedeale plek zoeken om het dorpje te vereeuwigen. Die dag was er geen zon. Niet heel erg als je er een potloodschets van wil maken.

 

   Een van de schetsen van Easterwierrum, uitgewerkt met Oostindische inkt en Sepia inkt.

 

Een mooie autentieke plek in Kubaard. De prachtige boerderij die ooit van de fam. Andela was. Oane Okkema woonde er ooit. Rombout woont er nu. Vroeger werden daar paarden beleerd. Nu wordt er o.a. ook piano gespeeld.
   Veel aquarellen van Kubaard heb ik nog niet gemaakt. De meesten kwamen niet af. Was dat faal-angst? Toch is dit een heel fijn monochroom aquarel, gemaakt in verschillende tinten groen. Je ziet Kubaard zo als je met een boot over de Opvaart het dorp van de Wommelser kant nadert.
Drie jaar geleden vroegen de beheerders van het Kinderhotel "Speel mar an" of ik het logo van hun boerderij wilde ontwerpen. Nou, dat werd een groot feest zoals het voor de meeste logees ook meestal een groot feest is om daar te verblijven. Klaas-Jan onze jongste zoon (die autistisch is) ging er altijd graag heen en gaat nu hij permanent in OlmenEs woont in Appelscha nog steeds graag een weekendje logeren.

 

Voor de maretakmerk 2005 te Baard maakte ik deze schets. Die werd als Kerstkaart verkocht. Lekker vlot en toch wel scherp.

 

Het torentje van Oosterend is misschien wel een van de meeste speciale van Friesland met zijn korte gotische spitsje. Van ver af makkelijk te herkennen. Net zo speciaal als de grote zadeldaktoren van Bolsward en de langste gotische naald van Tsjom. Onder deze spits een oude Romaanse toren met een prachtige Middeleeuwse kerk.
   
  Vlak bij de hoogste terp van Friesland woont een goede vriend. Op de terp staat een stoer klein Romaans kerkje met een prachtig orgeltje waar hij vroeger meestal op speelde. Diep in mijn hart hoop ik dat dit over een poosje weer kan. Helaas lijkt deze gedachte op dit moment nog een brug te ver. Desalniettenmin koester ik mooie herinneringen aan hem als collega en aan de mooie momenten bij en op de terp van Hegebeintum.

 

In de zomer fiets ik regelmatig van Kubaard naar mijn werk in Sneek. Met redelijk weer is de afstand goed te doen. Onderweg kom ik altijd langs Hidaard een mooi klein dorpje dat vroeger nog een schooltje had. Zelfs de zo bekende Freark Smink was er vroeger onderwijzer. Deze schets is gemaakt vanaf de afslag in de Slachte naar Roodhuis, vlak bij de Kliuw en tegenover de boerderij van Sijbrandi.
   Hiernaast een kleine afbeelding van een schets die ik nooit uitwerkte in aquarel van een heideveld bij Dwingeloo. Er waren die dag wel geweldige wolkenluchten maar die heb ik niet geschetst.
Deze schets was een prelude voor een prachtig aquarel van een mooie boom in de Deelen met in de achtergrond de toeren van Aldeboarn. (Oldeboorn) Koninklijk zo stond de oude Els daar midden in het rietmoeras. Tussen de petgaten waar ik vroeger graag ging schaatsen.